Lélekipar

Figyelem! Az alábbi poszt sérthet egyéni érzékenységet, bár semmi bántó szándék nem vezérel. Fogyasszátok felelősséggel!

A lélekipar roppant sokszínű. Számtalan megközelítésből, milliárdnyi szemlélettel, rengetegféle végzettségű és képzettségű, legkülönbözőbb rendű és rangú szakember és nem szakember áll a közönség rendelkezésére.

Nem tudsz úgy böngészgetni a neten, hogy ne jöjjön szembe néhány coach, pszichiáter, pszichológus, terapeuta, mentálhigiéniés szakember, lelki segítő, gazdag a kínálat lélekápolóból, aurasebészből, spirituális tanítóból. De találkoztam már pszi-kutató, álomszimbológus, intimitás gourmet, lélekkísérő és (személyes kedvenc!!) sejthangoló hirdetéssel is. Van továbbá jós, rontáslevevő, sorselemző, látó, asztrológus, spiritiszta (vagy spirikoszos – bocs ) s mi szemszájnak ingere.

Tök rendben van, hogy nagyon sokféle emberhez, nagyon sokféle nyavalyához, kisebb-nagyobb vacaksághoz, elakadáshoz, traumához, problémához sokféleképpen lehet (és kell is) viszonyulni.

Tök rendben van, hogy sokakban buzog a segítenivágyás, mások támogatása, akár tudományos, akár hitbéli megközelítéssel.

Az nincs rendben (szerintem!!!), hogy sokan ígérnek csodákat, gyors és fájdalommentes változást, végleges megoldásokat. Nincs olyan, hogy bekapsz naponta egy csodapirulát, semmi másban nem változva és két hét múlva nem lesz rajtad az a plusz 40 kiló. Gyerekkorodból cipelt mintákat, berögződéseket, hosszú évekig, évtizedekig gondosan érlelt gondolkodás- és/vagy viselkedésmódodat nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni azzal, hogy naponta lemész alfába és omegába. Le tud lazítani, ha a fejeden megnyomkodnak 28 vagy 42 pontot, de be ismét be fogsz feszülni, mikor hazamész az alkoholista, agresszív párodhoz.

Komolyan gondolod-e, hogy x ezer forint leperkálása esetén az univerzum felismeri hangmintádat s minden gondodat megoldja? Ingyen az univerzum sem dolgozik? Vagy (örökkedvencem ) random számsorokat mormolva elmúlik a fülizomgyulladásod vagy tyúkszemed szürkehályogja.

Az sincs rendben (ismét hangsúlyozom: szerintem!), hogy az embert, ezt a végtelenül bonyolult és komplex rendszert egyetlen dimenzió mentén, faékegyszerűségűre sematizálja némely segítő. Csak az érzelmek rendberakását ígérők mintha elfeledkeznének (vagy nem tudják?), hogy az ember gondolkodó lény is egyben. Van az az agy nevű, állati érdekes biológia képződmény a koponyában, amit szintén elég rendszeresen használunk. Khm… használgatunk. Már aki. Vagy: le lehet-e metélni az embert, az őt körülvevő szűkebb-tágabb környezetéről, az adott kultúráról? Értelmezhető-e az emberi működés, ha kivonjuk a képletből a másik embert?

Nem akarok senkinek sem a hitébe, sem a meggyőződésébe lábbal beletiporni. Tényleg nem! Virágozzék minden virág, csak – lécci – egy nagyon picit legyél kritikus gondolkodású. Nem kell elhinni mindent. Még nekem sem.

A sokféle megközelítés között ott van a pszichológia. Ami olyan mint a foci meg a gyereknevelés: mindenki ért hozzá. Sokan azt hiszik, hogy nagy mágia, pedig nem. Nincs benne semmi titokzatos vagy misztikus. A pszichológia, mint tudományterület roppant izgalmas (nekem), ámde elég száraz műfaj. Rengeteg elmélet és elméletalkotó, csilliárd kísérlet, jéghideg tudomány, taplószáraz definíciók, kimondhatatlan szakkifejezések (pl. propriocepció… ízlelgesd csak! ), modellek és módszertanok hosszú tömött sorokban. A megalapozott elméleti háttér a szükséges alap a gyakorlati, mindennapokban használható tudáshoz. Ez generálhatja azt a változást, amelyre vágysz. De az sok meló, sok gondolkodás, sok érzelem, sok próbálkozás, vér, veríték és könny (jó esetben sok röhögés is) a részedről is, meg a segítőd részéről is. Az igazán jó helyekre sosem vezet könnyű út…

És még valami: bonyolult gépezetbe (ember) belenyúlni csak felelősséggel és alázattal lehet. Különben csak kontárkodás, mekkmesterkedés. Ezért tehát – kérlek – körültekintően válassz kísérőt magad mellé, ha a lélek kanyargós ösvényére lépsz.

PS: Nem szívesen dicsekszem, de én is értek kicsit a szemmelveréshez. Magától a Nagymestertől, a banyák megmentőjétől, doktor Szemmelwersz Ignáctól tanultam a szakmát anno. A zuram például tanúsíthatja, hogy hogyan vet szikrát a szemem, ha nem mosogat el.