Merre van az előre?

Már megint itt egy új év! Túl a karácsony áhítattal, szeretettel töltött káposztáin és bejglijein, túl a szilveszteri, kötelezően jókedvű, bulizós macskajaján ismét itt állunk az új esztendő első hétköznapján. Mielőtt visszalépnénk a szokott mókuskerékbe gondoljuk csak át: milyen évet szeretnénk.

Erre az évre mi a terved? Megvannak már az idei céljaid? Nem ám a munkahelyi targetek és mások által kitűzött elérendő dolgokra gondolok. A te személyes, saját magad által kitalált célokról érdeklődöm. Mit szeretnél idén? Nyaralni menni?

Venni valami új cuccot? Magabiztosabbnak lenni? Munkahelyet váltani? Megtanulni nemet mondani? Több időt tölteni a barátaiddal? Leszámolni bizonyos problémákkal? Mindegy, hogy kisebb vagy nagyobb célokat tűzöl ki, csak legyenek igazodási pontjaid. Tudd, hogy merre akarsz menni! Legalább úgy nagyjából. Állítólag céltalan hajónak egy szél sem kedvez. Az élet is ilyen: ha nem tudod, hogy merre tartasz, akkor nem is nagyon haladsz…

A célok nincsenek ám kőbe vésve! A változásokhoz képest lehet rajtuk igazítani, finomhangolni. Néha kell is. De a nagyjábóli irányt mindig mutassák! Ne csak a napi túlélésed legyen a vezérlő elv, mert a napok pikk-pakk elszállnak és nem történik semmi. Aztán egyszercsak felsóhajtasz: Hogy elment ez a nap is… Ja nem a nap, az élet…

Vesszünk el a részletekben!

Szóval legyen valami terved. Érdemes a következő területeket átgondolni:

  • Mit szeretnél az idén a szakmai életedben? Tanulni valamit? Elérni? Váltani? Gyakorlatot szerezni? Előrelépni? Kihívásokat keresni? Sokat keresni?
  • Mi a pálya a pénzügyeiddel? Minden rendben? Honnan lehetne plusz bevételre szert tenni? Kontroll alatt vannak a költéseid? Kéne spórolni? Tudatos vásárló vagy?
  • Mit szeretnél a magánéletben? Végre szerezni egy épeszű pasit/csajt? Gyereket? Rendezni a meglévő viszonyokat? Szintet lépni a kapcsolatodban? Lezárni döglődő barátságokat? Kibékülni testvérrel/szülővel/rokonnal? Többet törődni a családdal, gyerekekkel?
  • Mit szeretnél elérni a személyes fejlődésben? Letenni néhány cipelt-vonszolt terhet? Erősítenéd néhány tulajdonságodat? Szorgalmasabb/határozottabb/őszintébb/bevállalósabb… stb. akarsz lenni? Megvannak az erőforrásaid? Használod is őket?
  • Mi a helyzet az egészségeddel? Figyelsz magadra? Gondoskodsz kellő szeretettel a testedről? Jól táplálod, itatod? Hát a lelkedről? Mozogsz eleget? Egyáltalán: mozogsz?
  • Mi van a szabadidőddel, hobbiddal? Hogy töltődsz fel? Mi kapcsol ki igazán? Van rá elég időd? Megtaláltad már az igazi szenvedélyed? Kísérletezgetsz?

Szóval állíts célokat, tervezz! Nem kell nagydobra verni, kihirdetni (bár a célok közhírré tételének lehet motiváló hatása ), elég, ha te tudod, hogy mit szeretnél. Ha leírod (szigorúan magadnak), akkor jövő ilyenkor könnyebb lesz felidézned, hogy mi mindenre nem volt elég 365 nap. Ha van cél, könnyebb kitalálni, hogy mit is kéne csinálni az elérése érdekében. A célok irányt adnak, mozgásban tartanak.

Na szóval, mi a terved 2023-ra?