Férfiak figyelmébe…

Beszéljünk egy kicsit a férfiakról. Nem ám amolyan hátuk-mögött-kibeszéléses módon, hanem egyenesen. Szemtől szemben. Róluk, velük, nekik. Értük.

Magyarországon a várható élettartam nőknél 78 év, férfiaknál 71 év. 7 évvel többet élünk mi, nők, mint a teremtés koronái. Az Európai Unióban 82 év egy átlagos nő élettartama, a férfiaké 77. Kicsit jobb az arány, de még mindig a nők vezetnek.* Még az állatvilágban is tovább élnek a nőstények, mint a hímek. Jójó, tudom: a nőknek nincs feleségük…

Az elrémisztő különbségnek számos oka van: a genetikai, biológiai adottságoktól kezdve az életmódbeli (pl. táplálkozási szokások, káros szenvedélyek), környezeti hatásokig széles a skála. A számos ok közül egyet emelnék ki: a lelkit. Ebbe az egy szóba sűrítettem be az elfojtást, a mindent-megoldok-egyedül-mert-fasza-csávó-vagyok-ot, a nem-érzelgek-nem-vagyok-én-olyan-t, a stressz(nem)tűrést, a visszanyelt indulatokat, az erőn felül vállalt dolgokat, a lelazulni képtelenséget, az állandóan hajtott mókuskereket, a fejben való állandó kattogást, a (vélt vagy valós) sebezhetőség kétségbeesett takargatását, az énvédő pajzsok állandó maga elé tartását, a tanácstalanság bizonytalanságát. Soroljam még? Nem sorolom, értitek, miről beszélek. Arról beszélek, hogy 5-6-7 nyomorult évet kell nélkületek élnünk, (részben azért) mert nem „lelkiztek”.

Lelkizés?

Igen, tisztában vagyok vele, hogy általában mennyire nem szeretnek a pasik lelkizni. Az olyan csajos izé. Pedig simán csak beszélgetni néha, belső gondolatokat, érzéseket, feszkókat, aggodalmakat megfogalmazni elemi emberi dolog, nem pedig a gyengeség, férfiatlanság, pipogyaság megnyilvánulása. Sőt! Éppen az mutatja meg az erőd, ha mered vállalni esendőségedet. Nem leszel tőle sérülékeny, nem lesz oda a macsó-imázsod. Bátran kimondható a kimondhatatlan. Nem kell beledöglened a hallgatásba. Ellenben jobban fogod magad érezni: egészségesebb leszel pszichésen és ezzel összefüggésben fizikailag is, hiszen kisebb eséllyel kapsz idő előtt infarktust és/vagy sztrókot, nem zabál fel a rák valamelyik ocsmány válfaja, nem verdesi a csillagokat a vérnyomásod, megszűnnek a fej- és gyomorfájásaid.

Szeretve Tisztelt Férfiolvasóm! Kicsi szívem minden melegével, a féltő aggodalom hangján kérlek, hogy szólalj meg! Beszélj! Nyisd ki a szád, hadd jöjjön ki mindaz, ami bánt, szorongat, elkeserít. Néha mondd el, mi minden kavarog ott bent! Ha fáj, bátran öntsd ki a szíved! Dadogj az érzéseidről! Nem baj, ha nem fogalmazol szépen és gömbölyűen. Mondd a szavakat, ahogy jönnek, majd összerakódik a lényeg. Csak ne félj attól, hogy beszélni kell magadról, a fejedben, lelkedben kavargó katyvaszról, szorító-feszítő ügyekről. Hidd el, lesz értő, elfogadó fül. Szükség esetén váll, amire rá lehet borulni és akad kar is, ami átölel, megtart.

Kezdj el beszélni!

Feleséged, párod, asszonyod, kedvesed, csajod tuti meg fog hallgatni, ha elkezdesz beszélni. Boldog lesz, ha megnyílsz felé. Ha nincs nő a közeledben, akkor néha-néha a barátoddal, haveroddal, közelebbi cimboráddal is beszélhetsz másról, mint a nők, a foci, a meló, az autók, a politika vagy a horgászat. Egyáltalán nem gáz, ha hébe-hóba a saját szorongató dolgaidról vallasz. Biztos lehetsz benne, hogy cserébe ő is pont ennyire szégyenlősen, szemérmesen akadozva fogja elmondani a saját nehézségeit. Legvégső soron, ha tényleg már senkinek nem tudsz beszélni, akkor keress – lécci – külső segítséget. Ha neked könnyebb, akkor dumálj egy idegennel: fodrásszal, alkalmi útitárssal, bolti pénztárossal, az előtted sorban állóval, úgy se látod őket soha többet. Mindazonáltal szerencsésebb, ha valamilyen segítő szakembert kerítesz, coachot, pszichológust, mentálhigiénést, Pszichobanyát.

A lényeg az, hogy tudd: a hallgatásba beledöglesz. A beszélgetés, a lelkizés meg segít életben maradni. Még az is lehet, hogy a kimondott gondolat, érzelem nem is lesz annyira fenyegető, kínzó, aggasztó vagy fojtogató. Verbalizálva könnyebb elbánni a fejben-szívben lakó démonokkal.

Kérlek, vigyázzatok ránk úgy, hogy vigyáztok magatokra. Ne kelljen nélkületek maradnunk egyetlen napra sem, nemhogy 7 évre. Kezdj el beszélni. Lécci.

*Csak érdekességképpen rögzítem, hogy világszinten Japán a listavezető, ahol a hölgyek 87 (!), az urak 81 évig élnek. A sereghajtó e listán India: nők 71, férfiak 68 év élettartammal. Végtelenül szomorú, hogy kishazánk közelebb van Indiához, mint Japánhoz, de akár Európához.