Varázslat

A magyar férfiak 71, a magyar nők 76 százaléka gyakorlatilag sosem végez sporttevékenységet.” – szól a hír. És akkor csodálkozunk, hogy mennyire sz@rul vagyunk. Ittfájottfáj, recsegnekazízületeim, nincsenekizmaim, jajakilóim, stresszelek, szorongok, feszültvagyok, vérnyomásomazégben, cukromismilyen, kopnakaporcok, zúgafejem, kattognakagondolatok, röcögnekahájacskák, könnyenfáradok, nincserőmsemmire, meszesednekazerek, tökdepivagyok… Soroljam még? Ó, mennyivel könnyebb (és kevésbé fárasztó) panaszkodni, picsogni, jajongani, kifogásokat keresni és önsajnálni, mint valami rendszeres (!) mozgást beépíteni az életünkbe.

Perszepersze, mindenki tudja, hogy a rendszeres (!) testedzésnek mennyi jótékony hatása van, de csak kevesen hiszik el. Fusd végig lécci, ezt a távolról sem teljes listát arról, hogy mi mindenre jó, ha mozogsz:

  • Krónikus betegségek megelőzésében óriási szerepe van (pl. magas vérnyomás, szív- és keringési betegségek, cukorbetegség, mozgásszervi problémák, daganatos betegségek, stb.)
  • Erősíti az izmokat, ízületeket, csontokat – kevesebb mozgásszervi panasz, kisebb fájdalom.
  •  Testsúly karbantartás és alakformálás. (Feltéve, ha edzés után nem vágsz be egy dupla hamburgert sok sült krumplival és nagy kólával. Szóval ez csak akkor, ha a mozgással párhuzamosan kicsit odafigyelsz az étkezésedre is.)
  • Hormonháztartást gatyába rázza (Különösen jó inzulinérzékenység, pajzsmirigy gondok esetén, mindenféle klassz boldogság- és örömhormon termelésére készteti a szervezetet, egyben csökkenti a stresszhormon szintjét és még vágyfokozó is.)
  •  Erősíti az immunrendszert. (Láttál te már náthás gepárdot?  )
  • Elősegíti a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást (elfáraszt, lelazít, feszültségmentesít).
  • Csökkenti a stresszt, a szorongást. (Belátom, kicsit macerásabb rendszeresen mozogni, mint bekapni egy szorongásoldót, kedélyjavítót, de – hidd el! – a testedzés hatékonyabb intenzitásban is és időtartamban is. Plusz teljes mértékben vegán. )
  • Késlelteti az öregedést. Tényleg! Nagyon! Még az elbutulás réme is kevésbé fenyeget.
  • Sikerélményt ad, ez pedig növeli az önbizalmat, javítja a konfliktus- és problémamegoldó képességeket, csökkenti az antiszociális viselkedést és az agressziót.
  • Rendszerességre, fegyelemre, önfegyelemre nevel a mozgás. Fókuszban tart.
  • Teljesítménynövelő. Fokozza a kreativitást (több oxigént kap az agyad, naná, hogy pörög!), jobb problémamegoldásra serkent (kitisztul az agyad, fókuszáltabb leszel), jobban bírod a gyűrődést.
  • Feszesebbé válik a bőr, búcsút int a narancsbőrnek. (Önmagában ezért megéri, ugye hölgyeim?!  )

    És még lehetne sorolni a tudományosan igazolt hatásokat, de szerintem már a fittebb, magabiztosabb, mosolygósabb érzésért is megéri beleszuszakolni a heti rutinunkba a mozgást.

Férjen bele!

Hallom, hogy mit gondolsz: Ó, ez nagyon jól hangzik és persze, tudom, hogy kéne, nagyon is kéne, de mikor, miből és hol… És igen: macerás, mert ki kell találni, hogy mit, mikor és hol. Szervezést és időt igényel, még az is lehet, hogy pénzbe is kerül. És nem érsz meg ennyit magadnak? Szeretnél-e jobban lenni a bőrödben? Vágysz-e a testi-lelki harmóniára MOST? Akarsz-e szépen és méltón öregedni (ha már muszáj)? Álmodozol-e arról, hogy a JÖVŐben fitt és egészséges legyél?

Nagyon sokat segíthet a pszichés állapotodon, ha olvasol önfejlesztő irodalmat, mindfulnessezel, meditálsz, gyakorolsz befeléfordulást, légzőgyakorlatot, családállításon, pszichodrámán, önismereti csoportban veszel részt, pszichológushoz/coach-hoz/terápiába jársz, lemész alfába, bétába, gammába. DE! A rendszeres mozgás olyan komplex módon javítja testi-lelki állapotodat, hogy az már maga a varázslat.  Az ember egyszerre biológiai és pszichológiai lény. A test és a lélek működése szorosan összefügg. Ha elhanyagolod az egyiket, kárt szenved a másik. Ha a másikat figyelmen kívül hagyod, sorvadni kezd az egyik. Meg akarsz szabadulni a stressztől, a szorongástól? Mozogj rendszeresen! Szeretnél jobb viszonyban lenni magaddal? Mozogj rendszeresen! Megszabadulnál zakatoló gondolataidtól? Mozogj rendszeresen! Teljesítményre vágysz? Mozogj rendszeresen! Magabiztos akarsz lenni? Mozogj rendszeresen! Elégedetlen vagy a testeddel? Mozogj rendszeresen! Lassan mondom, hogy megértsd: mo-zogj rend-sze-re-sen!

Állapotodtól, életkorodtól, életmódodtól, teherbírásodtól, lehetőségeidtől függ, hogy mibe kezdesz bele. A rendszeres séta, biciklizés, kutyasétáltatás, kocogás, futás (a láb mindig kéznél van – jeligére), jóga, úszás, torna, néptánc, salsa, tai chi, spinning, aerobik, kondizás, egyéni vagy csapatsport, számtalan edzőtermi és szabadtéri mozgásfajta közül lehet válogatni.  Figyelem! A háztartási munka, a sakk, a fedettpályás távolbanézés, szempilla-emelgetés, szemforgatás és a véraláfutás NEM opció!  Kedved, időd, lehetőségeid és pénztárcád szabja meg, hogy mit választasz. Mindegy mit. Csak válassz! Kezdd el! Építsd be a heti menetrendedbe legalább egyszer. De még jobb, ha kétszer. Hangsúly a rendszerességen van. És persze: ne ess át a ló túloldalára. (Apropó: a lovaglás olyan, de olyan feszes-formás feneket és combot formál, hogy csak na! Bónuszként egy fantasztikus lénnyel való szoros kapcsolat…  ) Mindent lehet túlzásba vinni, a testedzést is. Ne tedd! A cél legyen a testi-lelki egészség, egyensúly, JÓLLÉT.

Na gyerünk, mozgás!