Hány éves vagy?

Hány éves vagy?

A legtöbben rávágják a pontos számot. Na de tényleg annyi vagy? Milyen idióta kérdés ez már? Naná! Csak tudom már, hogy éves vagyok… 😵‍ De tényleg annyi vagy?

Meg nem mondanád, de ez a kor-kérdés sokkal összetettebb. Amit csípőből (szétszórtabbak, szenilisebbek rövid gondolkodás után ) rá szoktak vágni, az – ugyebár – a kronológiai kor. Vagyis a mai évszámból simán kivonjuk a születési évet és kész is a matek. Így meg is van a kronológiai kor.

De mi van, ha a biológiai korodat nézzük? Egy gyors orvosi kivizsgálás és kiderül, hogy a szervezetedet annyira kizsákmányoltad vagy olyan genetikai örökséggel rendelkezel, hogy jóval elhasználtabb a tested, mint az indokolt lenne a tényleges életkorodhoz képest. Vérnyomásod mennyi? Fogalmad sincs, hogy miről beszélek, vagy naponta ötször méred? Az átlagtempód olyan, mint egy tinikorú nyúlé vagy már csak a busz után tudsz futni? Öt métert. Azt is csak masszív zihálással körítve.

Hát pszichológiai szempontból hány évet tudhatsz magadénak? Koranegyvenesként memóriád még teljesen oké? Vagy már a gyerekeid nevét is kevered a házi kedvencekével? (Igaz történet: kisebbik kutyámat szidtam épp valamiért és az eb neve helyett a lányom neve jött a számra. ) Hetvenes hetvenkedő létedre mennyire megy gyorsan a keresztrejtvényfejtés vagy a fejben összeadás? Bezony, az agyad (illetve azok funkciói) is eltérhetnek az életkorodtól…

És tudom, még fokozni az összetettséget! Beszélhetünk társadalmi életkorról. Ma már simán előfordul, hogy egy negyvenes nő kismama, de lehet, hogy nagymama, sőt, az is lehet, hogy ifjú házas. Vagy már kétszer elvált. Egy nyugdíjas lehet 70 feletti, de lehet csupán 45 éves. Egy élsportoló harminc körül már kiöregszik a sportágából, de nem ritka a nyolcvan feletti, aktívan dolgozó tudós.

És vajon mennyinek látnak mások? Megvan az az érzés, hogy valakit lenénizel és kiderül, hogy fiatalabb nálad? És az, hogy tizenéves korunkban már a huszonöt évesek is milyen rettentően rémségesen vénnek tűntek?

Aztán jön az, hogy lélekben mennyinek érzed magad. A lélek örökifjú, tehát ha magadra gondolsz, akkor az életed során megélt legkedvesebb életkor ugrik be: 18 éves vagyok (s maradok mindörökre … csak az a fránya tükör ne mutatna mást…)

A szubjektív életkor pedig azt mutatja meg, hogy hány évesnek érzed magad. Ha nem is tudod precízen meghatározni a számot, de azt bizonyára érzed, hogy fiatalabb vagy idősebb vagy a kronológiai korodnál, netán nagyjából ugyanannyi.

Érdekes tény, hogy a magukat fiatalabbnak érző személyek neurobiológiai jellemzői jobbak, vagyis – egyszerűbben szólva – az agyuk jobb állapotban van. Sőt! Ha fiatalabbnak érzed magad a tényleges korodnál, az pozitívabb önértékelést, az élettel való nagyobb elégedettséget, fittebb állapotot jelezhet.

Na szóval, hány éves vagy?