Számvetés

Ha máskor nem is, de így, év vége táján érdemes némi számvetést tenni: mi történt az elmúlt egy évben. Egy százas skálán mennyire értékelnéd a 2022-es évedet? Mi minden történt? Jó? Rossz? Középszar? Soha-rosszabbat? Hála-istennek-ez-is-elmúlt? Szebbek lettünk? Okosabbak? Bölcsebbek? Előre fejlődtünk? Netán vissza? Vagy csak toporgunk egyhelyben, mint a tojó galamb? Szóval nem árt egy gyors leltár, csak a rend kedvéért.

Jó példával elöl járok és mutatom az én mérlegemet:

  • Büszke vagyok arra, hogy az életnek nevezett mókuskerékben egészen jól bírtam idén az iramot: munka, írás, tanulás, család, háztartás, barátok, kert, kutyák, macska… Pörgök ezerrel, de boldog vagyok, hogy azt csinálhatom, amit csinálni akarok és ez végtelenül jóóóóóóóó!
  • Ebben az évben egy véletlen folytán (vajon vannak-e véletlenek?! ) rátaláltam egy mozgásformára, amivel szerelembe estem. Testileg-lelkileg karbantart és közben sokat tanulok magamról. Az időpontja és helye ugyan kicsit macerás, de – mivel fontos nekem – csináltam helyet neki a táncrendemben.
  • Ez az esztendő megajándékozott néhány – szívemnek nagyon kedvessé vált – új emberrel és egy hihetetlenül tarka közösséggel.
  • Kaptam sokszor rengeteg bizalmat. Az ügyfeleim százféle kisebb-nagyobb életdöccenőbe, olykor drámába avattak be és rágtuk át közösen a lehetőségeket. A legnagyobb öröm számomra mindig az, ha látom a probléma megértésének fényeit, a megvilágosodás jeleit, a feldolgozás vagy megoldás útjának első – néha esetlen, de egyre magabiztosabb – lépéseit. Hihetetlen energiákat adnak azok a visszajelzések, hogy a közös munka könnyíti a lelket, belőle bátorság meríthető, a bajból megerősödve lehet tovább lépni.
  • De tengernyi bizalmat adtok ti is, Drága Olvasóim! Kimondhatatlan megtiszteltetés, hogy olvassátok írásaimat, szeretitek a gondolataimat, elnézitek butácska szóvicceimet. Fontosak vagytok, inspirálóak vagytok, nagyon jó, hogy vagytok.
  • Ez az év is hozott magával apróbb nehézségeket, kisebb idegeskedéseket – naná! -, de hát ezek az élet velejárói. Talán nem is tudnánk élvezni az élvezetest, ha nem lenne részünk némi (mondom némi!!!) vacakságban.

Összességében köszönet és hála van túlsúlyban az éves leltáramban, pozitív tartományban vagyok. Szívből remélem, hogy a tiedben is van jócskán pozitívum, előremutató változás, meg nem bánt döntés, új lehetőség, szívet melengető emlék és tapasztalás. Biztosan akad veszteség, fájdalom, bánat, szomorúság, aggodalom is, néha bővebben is, mint kívánatos lenne. A kérdés az, hogy ezeket hogyan élted meg, mit tanultál belőle és hogyan lábaltál ki? De a legfőbb kérdés: a számvetésedben min van a fókuszod? Mindent összevetve pluszban vagy mínuszban vagy ? Esetleg nullszaldó?

A mérleg fontos: nem csak azért, hogy megmutassa mennyit híztunk az ünnepek alatt , hanem azért is, mert ehhez képest lehet tervezni a következő évet. 2023-at.