Tökéletesen tökéletlen

A Földnek ezen a fertályán a tökéletességre törekszünk, agyonidealizált klisék bűvöletét hajkurásszuk, a kifogástalanság, a hibátlanság perfekcionizmusában tobzódunk. A japánok pedig magas fokon űzik a tökéletlenség hangsúlyozását, a „hegek művészetét”. Még szavuk is van rá: kintsugi (kincugi vagy kincukoroi), jelentése: arannyal összeilleszteni.

A kintsugi az eltört tárgyakat megragasztásának sajátos módszere, de nem ám amolyan európai stílusban, hogy a lehető legláthatatlanabb módon pillanatragasztózzuk vissza a dédi porcelánnyulának letört fülét. Észre ne vegyék, hogy mi mindent élt túl az a herendi váza. A kintsuginak éppen az a lényege, hogy a törésvonalakat arannyal, ezüsttel hangsúlyozva emeli ki a törött tárgy tökéletlenségét (ahogy a képen is látszik). Nem veszti funkcionalitását a dolog, amely sérült, nem lesz értéktelen szemét csupán attól, hogy konfliktusba került a gravitációval vagy egy nagyobb erő meggyötörte.

A hiányosságok és törések esztétikáját helyezi előtérbe. Kidomborítva, hogy mennyit tapasztalt az a csésze vagy tálka, milyen nehézségeket küzdött le és élt túl, büszkén magán hordozva ennek külső jeleit. Az arannyal kiemelt törésvonalak új értéket adnak, sajátos szépséget, egyedi tulajdonságokat biztosítanak. Mint az embernél.

Vagy úgy gondolod, hogy a te hegeid, testi vagy lelki töréseid nyomai a tökéletességedet csorbítják? Komolyan hiszed, hogy mondjuk a császármetszésed hege csúnya és takargatnivaló, és nem annak a büszke szószólója, hogy édesanya lettél? Szakítás, válás után darabokra tört szíved összeillesztése tett képessé arra, hogy újból tudj szeretni. Tudod-e, hogy feldolgozott traumáid, elrendezett nehéz érzéseid tapasztalása inkább gazdagított, mintsem értéktelenített?

Többé, jobbá, teljesebbé váltál a kudarcaiddal, a problémáiddal való megküzdés során. Hát becsüld meg a tökéletlenségeidet, hibáidat, futtasd arannyal, ezüsttel és vállald önérzetesen, mert minden egyes újraragasztott, funkcionáló darabkád azt jelzi, hogy sikeres küzdöttél meg a téged dobáló erőkkel, a nehézségeiddel. Elbuktál, de meggyógyítottad magad. Pofára estél, de feltérdeltél, felálltál és mentél tovább. Tökéletességed titka a büszkén hordozott tökéletlenség. Mint a kintsugi maga.