Bátorság

Bátran a szemedbe mondom, hogy bátrabb vagy, mint hinnéd, de nem elég bátor, hogy el is hidd magadról. Ha nem hiszed el, akkor azt lehet elérni, hogy folyamatosan szabotálod önmagad boldogságát, kiteljesedését, jóllétét.

A legtöbbször úgy gondolsz magadra, mint gyáva nyúlra, aki minden bokorzörgésre összerezzen, mindentől majrézik. Jajistenemmostmilesz? Térdek reszketnek, fogak összekoccanak, gyomor összeugrik, hullámokban borít el a rettegés. Pedig ott van benned a kurázsi, csak rápakoltad a szorongásod, a pánikod, az izgalmad, az aggodalmaskodást meg egy csomó vackot… Szépen nyúlj a szarkupac alá és fülénél fogva húzd elő a bátorságod. Ott lapít a kis nyavalyás, hidd el!

Gyakorta a fejünkben lévő félelmek irányítanak. A rettegés rút kisördöge sutyorog folyton a fülünkbe: Ne tedd! Ne mondd! Meg ne próbáld! Úgyis elbuksz! Nem fog sikerülni! (Azt persze nem motyogja, hogy „ne félj!”) Addig duruzsol, amíg elhisszük, hogy nem sikerülhet. Pedig de. Miért ne mondhatnád, miért ne tehetnéd, miért ne próbálhatnád, miért ne sikerülne? Mi baj történhet? Legfeljebb tényleg nem jön össze valami. És akkor mi van? (Na ez egy fontos varázskérdés, ami pompásan működik számtalan esetben. Tanuld meg gyorsan és mondjuk együtt: És akkor mi van?! )

Igen, hallom mit mondasz. Könnyű úgy bátornak lenni, ha valaki annak születik. Nos, elárulok egy titkot. A bátor nem úgy születik, hanem azzá válik. S ki a bátor? Nézzünk néhány egyszerű, rém hétköznapi példát. Bátor-e, aki

…le meri szólítani azt a helyes srácot/vagány kis csajszit a bárpultnál?

…úgy felmond a munkahelyén, hogy még kilátásban sincs másik?

…szolíd gesztenyebarna hajszínről dögös vörösre vált?

…férjhez megy/megnősül?

…rendszeresen jár fogorvoshoz?

…saját, nehéz belső dolgairól is képes beszélni?

…azt válaszolja az eladónak, hogy „igen, sok lesz a 28 deka” a kért 15 deka helyett?

…abbahagyja a szakmatanulást, mert egy merőben másik szakmába akar belevágni?

…legyőzi a sárkányt? (Pláne, ha vele egy háztartásban lakik )

…önzetlenül segít egy vadidegennek?

…képes emberi kapcsolatokat kialakítani?

…szembenéz saját gyengeségeivel, félelmeivel, aggályaival és kételyeivel?

…megmondja a barátnőjének, hogy a lila borzasztóan rosszul áll neki?

…őszintén (de nem nyersen és bántón) kimondja azt, ami nyomja a szívét?

…nyílt színen ellentmond a főnöknek?

…egyedül elutazik egy idegen városba?

…szembemegy a többséggel, még ha egyedül is marad a véleményével?

…mer menni az álmai, céljai felé, vállalva a rizikót, hogy nem jön össze?

Ha a fentiek közül egyet is megtettél valaha, akkor bátor vagy! (Naugye?! Énmegmondtam! ) Úgyhogy bátran ízlelgesd, mondd ki, tedd magadévá ezt a mondatot: Bátor vagyok. És ha végre elhiszed magadról, akkor sokkal többre vagy képes, mintsem azt hiszed.